Dieter

Gå ner i vikt är något som många strävar efter. Men för att göra det måste man göra av med mer energi än vad man tar in. Antingen sänker man sitt energiintag eller så ökar man förbränningen av energi. Allra bäst och effektivast är ju att kombinera båda alternativen.

Diet står för det du äter, alltså är det en benämning på dina egna matvanor. Det finns hur många dieter som helst, och det är svårt att hitta en som passar varje person då alla har olika förutsättningar.

Det finns konstiga och idiotiska dieter.-Flat Belly-Diet

T.ex

-Sex-Diet
-Stenåldersdiet
-ABS-diet
-Kissie-diet
-popcorn-diet

Men dem 3 vanligaste är just GI,LCHF och ATKINS

GI-
Det innebär att man äter kolhydrater med lågt glykemiskt index, nyttigt fett och protein
.
Äta: mycket protein, långsamma kolhydrater, nyttiga fetter, frukt och grönt.
Inte Äta: snabba kolhydrater, som pasta, chips, pizza, godis, flingor och bullar.

Det är viktigt att man  äter regelbundna måltider, helst var tredje eller fjärde timme för att hålla blodsockerkurvan stabil.

LCHF- Low Carb High Fat, lite kolhydrater och mycket fett. Det fett man äter ska helst vara naturligt fett som finns i t.ex smör, fet fisk och kött. En måltid med LCHF bör bestå av 75% fett, 20%protein och 5%kolhydrater.

Äta: Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Feta mjölkprodukter (crème fraîche, grädde, majonäs, smör), ägg och grönsaker ovan jord.
Äta LITE av: Nötter,bönor,frukt,choklad med hög kakaohalt
Inte Äta: Spannmålsprodukter, halvfabrikat(falukorv, korv,köpta köttbullar) rotfrukter, socker, läsk,öl, margarin.

ATKINS- Ska vara en metod som minska sockerbegäret och hungerkänslan. Dieten baseras på att 50-75% utav energin ska komma från protein och fett och resten från kolhydrater. Dieten är uppdelad i fyra olika faser varav de två första ger vikt:

Fas 1: Då utesluts allt som innehåller kolhydrater. Dvs: socker, frukt, mjölk, ris, pasta, bönor, flingor, potatis och andra rotfrukter, nötter samt vissa grönsaker. Denna fas pågår i ca 10-14 dagar.
Fas 2: Då minskas restriktionerna och man blir då tillåten att äta alla sorters grönsaker och små mängder spannmål, men alla former utav socker är fortfarande förbjuden.
Fas 3: Fas tre kan man börja på när man är 2-3 kilo från sin målvikt som man bestämmer innan man börjar med dieten. Detta är en övergångsfas där man kan gradvis börja med små portioner utav frukt, fullkornsprodukter och grönsaker med stärkelse.
Fas 4: När man har hållit sin målvikt i en månad så har man nått sin målvikt, då är man också redo för fas fyra. Den fasen handlar om ett livslångt upprätthållande, man bör vid detta laget veta hur mycket kolhydrater man klarar av att äta utan att gå upp i vikt och det ska man ha i bakhuvudet livet ut.


Egentligen tror vi inte på en diet i långvarig sikt. Visst, man kan gå ner i vikt, men när man slutar med dieten lägger man ofta på sig alla kilon igen. Om man tänker på vätske-dieter, där man dricker måltidsersättande, då går man ner i vikt fort och effektivt. Men när man börjar äta igen så kommer man tillbaka på ruta 1. Ska man behöva dricka sånt resten av livet?! Big NO! till måltidsersättande produkter!

Vi tror att det bästa är att äta en varierad kost enligt tallriksmodellen och motionera regelbundet. Däremot kan man äta mindre portioner och undvika socker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0